£
GBP
Britiske pund
Offisiell bank eller departement

Bank of England

Land
United Kingdom
Språk
engelsk
Kontaktopplysninger

Bank of England
Threadneedle Street
London EC2R 8AH
Storbritannia

E-post: enquiries@bankofengland.co.uk

Generell informasjon om gjengivelse av sedler

Det er en lovovertredelse, uten forutgående skriftlig samtykke fra banken, å gjengi på noe stoff, og uansett om det er i riktig omfang, enhver Bank of England-pengeseddel eller enhver del av en pengeseddel.

Det er ulovlig å vansire Bank of England-pengesedler (inkludert å trykke, skrive eller prege ord, bokstaver eller figurer).

Det er en overtredelse å kopiere et opphavsmessig beskyttet verk uten samtykke eller en lisens fra eieren av opphavsretten. Bank of England-pengesedler tilhører Bank of England.

Bank of England samtykker til gjengivelse av våre pengesedler, eller en del av en, gitt at gjengivelsen tilfredsstiller gjengivelsesvilkårene fastsatt nedenfor.

Enten du bruker ett av Bank of Englands godkjente bilder, eller lager ditt eget, så må du etterleve våre vilkår for gjengivelse av pengesedler til enhver tid. Dersom dette ikke gjøres, kan det føre til søksmål.

Vilkår for gjengivelse av pengesedler gjelder:

 • enten du gjengir hele eller deler av en pengeseddel;
 • enten du gjengir forsiden eller baksiden av en pengeseddel; og
 • for gjengivelser av alle pengesedler utstedt av Bank of England, enten de for øyeblikket er lovlig betalingsmiddel eller ei.

Godkjente bilder av nåværende pengesedler og pengesedler som er trukket tilbake som kan brukes i gjengivelser, kan lastes ned fra bildebibliotek for gjeldende pengesedler og avsnittet pengesedler som er trukket tilbake på nettstedet vårt.

Nye pengesedler og upassende gjengivelser:

Nye versjoner av pengesedlene våre, for eksempel sedler med en kjent person på, må ikke produseres. Dette skyldes at det har vært tilfeller der pengesedler som har blitt endret på denne måten, har blitt tatt for å være ekte.

Gjengivelser av pengesedlene våre som viser eller bruker dem i en upassende kontekst, eller de kan tas for å være en ekte pengeseddel, oppfyller ikke vilkårene og må ikke produseres. Dette inkluderer:

 • Reproduksjoner med to sider.
 • Reproduksjoner som er av samme størrelse som den faktiske pengeseddelen.
 • Reproduksjoner basert på destruksjon av banksedler. Pengeseddelbilder som for eksempel kuttes eller brennes, eller produkter som vil bli ødelagt, som servietter.
 • Produkter som assosierer pengesedler med upassende innhold, for eksempel seksuelt eksplisitte bilder.
 • Bilder som viser dronningen eller andre av personene på pengesedler på en respektløs måte.
 • Gjengivelser trykket på et materiale som er for likt det som brukes for å trykke nåværende pengesedler fra Bank of England, med mindre de inkluderer ordet ”SPECIMEN”, eller det bare viser halvparten av pengeseddelen. 

Dette skyldes at gjengivelser som dette kan påvirke integriteten eller ryktet til våre pengesedler, forårsake lovovertredelser eller krenke opphavsrett.

Reproduksjon på trykte medier

For fysiske gjengivelser må du sørge for at du oppfyller vilkårene til reproduksjon av pengesedler fastsatt nedenfor:

 1. Seddelmønsteret skal bare være gjengitt på den ene siden.
 2. Seddelmønsteret må ikke ha samme størrelse som faktiske pengesedler. De må være minst 25 % mindre eller minst 25 % større.
 3. Gjengivelser kan ikke brukes i en krenkende eller støtende kontekst eller på en slik måte at Bank of England mener at myntenhetens integritet kan undergraves.
 4. Bildet av dronningen skal ikke være fordreid (annet enn ved forstørrelse, forminskning eller skråstilling).

Minst ett av følgende kriterier skal også være oppfylt:

 1. Gjengivelser må trykkes på et materiale som klart avviker fra eller skiller seg fra materialer som brukes til å trykke gjeldende seddelserier fra Bank of England.
 2. Ved gjengivelse av mer enn 50 % av seddelmønsteret på én side må ordet ”SPECIMEN” være tydelig påført, med mindre seddelmønsteret vises på skrå med en vinkel på minst 20 grader. Ordet ”SPECIMEN” skal være påført i grått med fet skrifttype på skrå, i 45 graders vinkel gjennom seddelens midtpunkt slik at teksten dekker minst 1/3 av lengden på diagonalen og med en bokstavhøyde tilsvarende minst 1/10 av høyden på seddelen.

Gjengivelser som viser mindre enn 50 % av seddelmønsteret på én side behøver ikke å være skråstilt eller påtrykt ordet ”SPECIMEN”.

Gjengivelse i elektroniske medier

For digitale reproduksjoner må du sørge for at du oppfyller vilkårene til reproduksjon av pengesedler fastsatt nedenfor:

 1. Gjengivelser kan ikke brukes i en krenkende eller støtende kontekst eller på en slik måte at Bank of England mener at myntenhetens integritet kan undergraves.
 2. Bildet av dronningen skal ikke være fordreid (annet enn ved forstørrelse, forminskning eller skråstilling).

Minst ett av følgende kriterier skal også være oppfylt:

 1. Ved gjengivelse av mer enn 50 % av seddelmønsteret på én side må ordet ”SPECIMEN” være tydelig påført, med mindre seddelmønsteret vises på skrå med en vinkel på minst 20 grader. Ordet ”SPECIMEN” skal være påført i grått med fet skrifttype på skrå, i 45 graders vinkel gjennom seddelens midtpunkt slik at teksten dekker minst 1/3 av lengden på diagonalen og med en bokstavhøyde tilsvarende minst 1/10 av høyden på seddelen.

Gjengivelser som viser mindre enn 50 % av seddelmønsteret på én side behøver ikke å være skråstilt eller påtrykt ordet ”SPECIMEN”.